پاپ

از مسيح شبان تا پاپ حاکم و از پاپ حاکم تا پاپ معلم اخلاق

سال نهم، شماره اول، پياپي 33، زمستان 1396

اسماعيل علي‌خاني / استاديار مؤسسة پژوهشي حکمت و فلسفة ايران                                         Ismailalikhani@gmail.com

دريافت: 28/02/1396 ـ پذيرش: 23/08/1396

شماره مجله: 
33
شماره صفحه: 
41

بررسي و تحليل ريشه‌ها و زمينه‌هاي تاريخي مذهب انگليكن

سال چهارم، شماره سوم، پياپي 15، تابستان 1392، ص 73 ـ 95

 

 منصوره نجات‌نيا / دانشجوي كارشناسي ارشد اديان و عرفان دانشگاه آزاد اسلامي تهران مركزي parsouya@yahoo.com

بخشعلي قنبري / استاديار گروه اديان و عرفان دانشگاه آزاد اسلامي تهران مركزي

دريافت: 14/ 8/ 1392 ـ پذيرش: 23/ 11/ 1392

چكيده

در اوايل دهه 1520م، افكار اصلاح‌طلبان، بخصوص لوتر در انگلستان مورد بحث قرار گرفت. اين بحث، زمينة نارضايتي گسترده مردم اين كشور از كليساي كاتوليك را فراهم آورد. ظهور اصلاح‌طلبان و قدرت گرفتن آنان در برخي مناطق تحت سيطره پاپ، قدرت وي را تا حد زيادي كاهش داد. هرچند انگلستان، نخستين كشوري بود كه از سلطنت قوي و مستحكمي برخوردار بود، اما نزاع پادشاه و پاپ منجر به ايجاد يك كليساي مستقل انگليكن در مسيحيت شد. انگليكانيسم، خود فرقه‌اي مجزا و مستقل است و جز هيچ‌يك از فرقه‌هاي ديگر مسيحيت، مانند كاتوليك و پروتستان و ارتدوكس نيست. انگليكن‌ها در بسياري از نقاط جهان، با كليسا‌هاي ليبرال پروتستان تركيب شده‌اند. با توجه به شباهت‌هاي بسيار زياد از نظر سياسي، تركيب شغلي و تحصيلي با پروتستان‌هاي ليبرال به‌عنوان بخشي از پروتستان‌هاي ليبرال طبقه‌بندي مي‌شوند. اليزابت دوم، ملكه انگلستان هم‌اكنون رئيس تشريفاتي كليساي انگلستان است.

كليدواژها: قرون وسطا، كاتوليك، لوتر، پاپ، انگليكن، پروتستان، ارتدوكس، كانتربري.

شماره مجله: 
15
شماره صفحه: 
73

تأملي بر رويكرد تبشيركاتوليكي در جوامع اسلامي

سال چهارم، شماره دوم، پياپي 14، بهار 1392، ص 97 ـ 113

مرتضي صانعي / استاديار مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) sanei@qabas.net

دريافت: 5/ 7/ 1392 ـ پذيرش: 20/ 11/ 1392

چکيده

از زمان ظهور اسلام، مسيحيت فعاليت تبشيري خود را نسبت به مسلمانان، در اشكال متفاوتي انجام داده است. در اين زمينه، مي‌توان به رويکرد انفعالي، هجومي، فرهنگي و ديالوگي اشاره كرد. اين مقاله، با روش اسنادي ـ تحليلي و با هدف تبيين مواضع تبشيري واتيكان نگارش يافته، و به بررسي اين مدعا مي‌پردازد كه کليسا با رويكردهاي گوناگون به فعاليت تبشيري در جوامع اسلامي پرداخته‌ است. اين پژوهش، درنگي است كه مسير گفت‌وگوي بين‌الاديان، به‌ويژه اسلام و مسيحيت را حساس و پيچيده نشان مي‌دهد و موجب درك عميق از گفت‌وگو در قالب تبليغ و تبشير مي‌شود؛ نكته‌اي كه شايستة توجه دانشمندان، مجريان و سياست‌گذاران گفت‌‌وگو است.

کليدواژه‌ها: کليسا، پاپ، واتيكان، تبشير انفعالي، تبشير هجومي، تبشير فرهنگي، تبشير ديالوگي، جوامع اسلامي.

شماره مجله: 
2
شماره صفحه: 
97

آداب و مراتب روحانيت در كليساي كاتوليك رم و انگليس

    سال چهارم، شماره اول زمستان، 1391، ص 67 ـ 84
Ma'rifat-i Adyān, Vol.4. No.1, Winter 2013

منصوره نجات‌نيا* / بخشعلي قنبري**

چكيده
هرچند كليساي انگليس، بين دو كليساي كاتوليك و پروتستان است، اما اين كليسا را جزء شاخه‌هاي پروتستاني متمايل به كاتوليك قرار مي‌دهند. اين كليسا، معتدل‌ترين كليسا در اصول و عقايد است و ارائه‌كننده مطالعات روشمند الهيات مسيحي، و به‌عنوان يك كليساي علمي و آكادميك مطرح مي‌باشد.
رتبه‌هاي روحانيت در كليساي انگليس برطبق اصول و قوانيني صورت مي‌پذيرد؛ شخص وارد مدارس الهياتي مسيحيت مي‌شود و پس از گذراندن مراحلي، به كشيش‌ها كمك مي‌كند كه به او «شماس» مي‌گويند. بعد از گذراندن دوره‌‌هاي خاص، به حوزه كليسائي مربوط معرفي مي‌شوند و درجه كشيشي را از دست اسقف اعظم و يا اسقف دريافت مي‌كنند. از ميان كشيش‌ها، افرادي كه واجد شرايط خاصي باشند، پس از طي دوره‌هاي علمي و خدمت در كليسا، به مقام اسقفي نائل مي‌شوند. در كليساي كاتوليك پاپ رم، رهبر مسيحيان جهان است و ازآنجاكه انتصاب او با واسطه به عيسي مسيح مي‌رسد، سخنش براي همه حجيت دارد سلسه‌مراتب روحانيوني كه در كليساي كاتوليك رم خدمت مي‌كنند، عبارت است از: پاپ رهبر كليسا؛ كاردينال؛ اسقف اعظم؛ اسقف؛ كشيش و ديكون (شماس).
كليدواژه‌ها: انگليس، كاتوليك، پروتستان، كشيش، شماس، اسقف، پاپ، كاردينال.

شماره مجله: 
13
شماره صفحه: 
67
محتوای تغذیه